داکتر عبدالله عبدالله رییس اجرایی افغانستان تاکید میکند که باید موثریت فعالیتهای مشاورین خارجی و موسسات همکار وزارتخانهها در ایجاد ظرفیتهای ملی به صورت دقیق ارزیابی شود.
داکتر عبدالله که در سومین نشست شورای وزیران حکومت وحدت ملی در صدارت سخن میگفت اظهار داشت: " باید بررسی شود که موجودیت مشاورین خارجی در وزارت خانهها چقدر موثر بوده است؟".
وی با بیان این مطلب که بررسی مساله موثریت مشاورین خارجی و موسسات همکار با وزارتخانهها یک مساله اساسی و مهم میباشد خاطرنشان ساخت که نباید مشاورین خارجی و موسسات همکار تنها پول بگیر باشند و موثریت برای افغانستان نداشته باشند.
رییس اجرایی کشور افزود: " اگر یک موسسهی همکار با یک وزارت سکتوری است و پولی مصرف میشود؛ این طور فکر میشود که این پولی است که به افغانستان تعلق ندارد خوب است که موسسات هم باشند بدون در نظر داشت موثریت کاری".
داکتر عبدالله بیان داشت که در برخی موارد به دلیل نبود ظرفیت، وزارتخانهها نیازمند همکاری مشاورین خارجی و موسسات همکار میباشند؛ اما باید این همکاری در ایجاد ظرفیتها ملی نیز موثر باشد.
وی تصریح نمود: " البته جایی است که وزارتخانهها به همکاری نیاز دارند، ضروت به موسسات همکار و مشاورین دارند؛ اما این باید هم همزنان باشد با ایجاد ظرفیتهای ملی تا ما برای همیشه محتاج ظرفیتهای بیرونی نباشیم".
این گفتهها در حالی مطرح میگردد که با وجود سرازیر شدن میلیاردها دالر به عنوان کمک به افغانستان، درصد بالایی از این کمکها صرف مشاوران خارجی میشود.
در گزارشی تحقیقی که یکی از رسانههای خصوصی افغانستان در سال ۱۳۹۰ تهیه کرده بود گفته شده بود که بیش از ۸ میلیارد دالر در ۱۰ سال گذشته، معاش مشاوران خارجی در افغانستان شده است.
این گزارش نشان میداد که سالانه به گونه میانگین، مصرف مشاوران خارجی که در بخشهای ملکی در افغانستان کار میکنند به ۵۰۰ میلیون دالر میرسد.
افزون بر این؛ هزاران مشاور نظامی خارجی نیز در افغانستان فعالیت دارند و تنها در چوکات وزارت داخله بیش از ۵۰۰ مشاور خارجی کار میکنند.
از سویی دیگر؛ این تحقیق نشان میداد که حامد کرزی رییس جمهور پیشین افغانستان تنها رییس جمهوری در جهان بود که نزدیک به ۶۰ وزیر مشاور داشت.
این تحقیق نشان میداد که شمار مشاوران خارجی در افغانستان به بیش از ۵ هزار تن میرسد.
باید یادآور شد که در سومین نشست شورای وزیران حکومت وحدت ملی، پیرامون بالا رفتن مواد خوراکی و سوختی و افزایش معتادین در کشور نیز صحبت صورت گرفت.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/2780